Černý kmín, známý také jako Nigella sativa, je rostlina, která se vyznačuje univerzálním použitím podobně jako kurkuma. Tato jednoletá bylina pochází z Asie a dosahuje výšky přibližně 35 cm. Semena černého kmínu jsou hojně využívána v Ajurvédě. Přestože černý kmín není u nás tolik známý, byl součástí tradic již ve starověkém Egyptě za dob faraona Tutanchamona a o jeho přínosech psal i Hippokrates.
Černý kmín je bohatý na vitamín A, řady B (zejména B1, B2, B3 a B6), D a E, kyselinu listovou a minerální látky (vápník, hořčík, železo, zinek fosfor, měď a draslík). Dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega-3 a 6 ve vhodném poměru.
Celý výrobní proces je certifikován podle IFS Food. Proč jsme nahradili certifikaci ISO 22000:2018 za IFS Food?
IFS Food je celosvětově uznávaná certifikace bezpečnosti a kvality potravinových produktů určená pro audity kvality výrobních procesů a produktů. Jednotný mezinárodně uznávaný potravinový standard umožňuje zajistit celosvětově uznávanou konzistentní bezpečnost a nejvyšší možnou kvalitu potravin. Na tvorbě standardů IFS se podílely německé (HDE), francouzské (FCD) a italské (ANCC, ANCD) maloobchodní svazy ve spolupráci s výrobci.
O čem vypovídá IFS certifikace?