Chaga (rezavec šikmý, Inonotus obliquus, Kabanoanatake), dřevokazná chorošovitá houba je bohatá na velké množství bioaktivních látek. Chaga je vysoce ceněná houba, která má dlouhou tradici v sibiřském, korejském, čínském, severoevropském a skandinávském lidovém léčitelství. Nejkvalitnější druhy rostou na kmenech břízy, ze kterých získává betulin a kyselinu betulinová. V Rusku se využívá mnoho století, kde si ji mezi prvními dopřával i car Vladimir Monomach. V Asii se však používá několik tisíc let. První zmínky o používání Chagy pochází ze severních oblastí Číny z doby před 4000 lety. Chaga nebyla neznámá ani původním obyvatelům Japonska.
Obsahuje vitamíny a minerální látky, melanin, díky kterému má charakteristickou tmavou barvu, triterpenové sloučeniny betulin a kyselinu betulinovou, které Chaga získává ze svého hostitele břízy. Její obliba je však založena na velmi důležitých polysacharidech – beta glukanech, flavonoidech, sterolech či pteridinech. Naše výrobky obsahují surovinu Chagu pěstovanou na kmenech bříz, na severu Číny (provincie Hei Long Jiang) a východní Sibiře, kde je příroda člověkem prakticky nedotčená.
Když se u doplňku stravy se Chaga uvádí, že obsahuje 30% polysacharidů, znamená to, že téměř třetina obsahu extraktu z hub Chaga je tvořena polysacharidy. Polysacharidy jsou dlouhé řetězce sacharidových molekul, které mají různé biologické vlastnosti. Standardizace extraktu zajišťuje, že obsahuje přesně 30% polysacharidů, což přináší konzistentní kvalitu produktu. Standardizace rovněž znamená, že produkt prochází přísnými testy a kontrolami, aby bylo zajištěno, že obsah polysacharidů odpovídá deklarované hodnotě.
Celý výrobní proces je certifikován podle IFS Food. Proč jsme nahradili certifikaci ISO 22000:2018 za IFS Food?
IFS Food je celosvětově uznávaná certifikace bezpečnosti a kvality potravinových produktů určená pro audity kvality výrobních procesů a produktů. Jednotný mezinárodně uznávaný potravinový standard umožňuje zajistit celosvětově uznávanou konzistentní bezpečnost a nejvyšší možnou kvalitu potravin. Na tvorbě standardů IFS se podílely německé (HDE), francouzské (FCD) a italské (ANCC, ANCD) maloobchodní svazy ve spolupráci s výrobci.
O čem vypovídá IFS certifikace?