Reishi (Ganoderma lucidum) patří mezi nejznámější funkční houby světa. Své místo má v tradiční východní kultuře, především v čínské a japonské výživě. Tato dřevokazná houba roste přirozeně na kmenech stromů a její plodnice obsahuje celou řadu přirozeně se vyskytujících látek. Mezi nejvýznamnější složky patří polysacharidy – zejména beta-glukany, triterpenoidy a další sloučeniny, které jsou ceněné v oblasti moderní výživy.
Díky tomuto bohatému složení je Reishi považována za jednu z nejkomplexnějších hub, které se v přírodní výživě používají. V doplňcích stravy se nejčastěji využívá extrakt z plodnice (nikoli mycelium), protože obsahuje vyšší podíl aktivních látek v jejich přirozeném poměru. Standardizace na 30 % polysacharidů zajišťuje vysokou kvalitu a konzistenci každé kapsle.
Reishi je oblíbená mezi příznivci aktivního životního stylu, sportovci i lidmi, kteří hledají přírodní alternativy v rámci svého denního režimu. Často se kombinuje s dalšími funkčními houbami, jako je cordyceps, shiitake nebo chaga, ale své uplatnění najde i při samostatném užívání. Výhodou Reishi extraktu je jeho přirozené složení bez syntetických aditiv.
GreenFood Nutrition Reishi Extract obsahuje koncentrovaný extrakt z plodnice Reishi standardizovaný na 30 % polysacharidů, který je vhodný pro každodenní užívání jako součást vyváženého životního stylu.
Rozdíl mezi extraktem z podhoubí (mycelia) a extraktem z plodnice (fruiting body) reishi (Ganoderma lucidum) je zásadní, a to jak z hlediska složení, účinnosti, tak i kvality. Mycelium může být levnou alternativou, obsahuje méně triterpenoidů a beta-glukanů a více inertních složek ze substrátu a může obsahovat zbytky obilí nebo rýže, na kterých bylo mycelium pěstováno.
Když se u doplňku stravy se Reishi uvádí, že obsahuje 30 % polysacharidů, znamená to, že téměř třetina obsahu extraktu z hub Reishi je tvořena polysacharidy. Polysacharidy jsou dlouhé řetězce sacharidových molekul, které mají různé biologické vlastnosti. Standardizace extraktu zajišťuje, že obsahuje přesně 30 % polysacharidů, což přináší konzistentní kvalitu produktu. Standardizace rovněž znamená, že produkt prochází přísnými testy a kontrolami, aby bylo zajištěno, že obsah polysacharidů odpovídá deklarované hodnotě.
Celý výrobní proces je certifikován podle IFS Food. Proč jsme nahradili certifikaci ISO 22000:2018 za IFS Food?
IFS Food je celosvětově uznávaná certifikace bezpečnosti a kvality potravinových produktů určená pro audity kvality výrobních procesů a produktů. Jednotný mezinárodně uznávaný potravinový standard umožňuje zajistit celosvětově uznávanou konzistentní bezpečnost a nejvyšší možnou kvalitu potravin. Na tvorbě standardů IFS se podílely německé (HDE), francouzské (FCD) a italské (ANCC, ANCD) maloobchodní svazy ve spolupráci s výrobci.
O čem vypovídá IFS certifikace?